IJssportdag 2017

Scholieren met een beperking genieten op ijssportdag in Thialf

Ruim 370 zeer moeilijk lerende scholieren met een lichamelijke en of motorische beperking hebben vrijdag 24 maart 2017 genoten van een ijssportdag in Thialf.

De dag vond voor het laatst plaats in 2014. In de vernieuwde ijstempel werd het eind jaren negentig in het leven geroepen festijn nieuw leven ingeblazen. De kinderen in de leeftijd van 12 tot 20 jaar waren afkomstig van VSO School Lyndensteyn (Beetsterzwaag), VSO Talryk (Drachten), VSO ’t Twalûk (Leeuwarden) en VSO Mr. Duisterhoutschool (Heerenveen). Deze scholen zijn aangesloten bij SO Fryslân afkomstig. Dat is een stichting voor speciaal onderwijs.

Bij het evenement konden de kinderen kennismaken met tal van ijssporten, waar ze door hun beperking anders niet toe in staat zouden zijn. Zo mocht er voor de gelegenheid niet alleen met rolstoelen over het ijs gereden worden, maar konden de kinderen zelf ook: schaatsen (al dan niet met behulp van een speciaal rekje), priksleeën, ijshockeyen en bijvoorbeeld ice biking, pronkje ryden. Daarnaast was er een elfstedenspel, curling en onder andere kunstschaatsen en waren er diverse topsporters van de diverse disciplines aanwezig om de kinderen te helpen. Terwijl een clown de kinderen eveneens vermaakte.

Uiteraard ontbrak een schaatswedstrijd zelf ook niet. De prijzen werden gewonnen door Esgo, Sandra en Thomas bij het schaatsen, Gerlof, Wesley en Sam bij de elektrische rolstoelen. Bij het priksleeën werd bovendien gestreden om de Gouden Prikker. Die was voor Robin van  School Lyndensteyn. De andere prijzen bij het priksleeën gingen naar Taryonne en Sietse.

Plezier voorop

Bij binnenkomst om 10.00 uur werd de bedoeling van de dag meteen al duidelijk. In een gezellige ontvangsthal stonden leden van de Ronde Tafel 68 samen met CIOS-studenten klaar om de kinderen en begeleiders te ontvangen. De sfeer zat er daarbij meteen al goed in. Dat was ook tekenend voor de ijssportdag, waarbij het plezier tijdens de verschillende onderdelen en spelletjes voorop stond.

“Het is voor deze kinderen dan ook heel bijzonder om te mogen sporten op ijs”, zegt Ester Stolk, Vakleerkracht bewegingsonderwijs bij de VSO School Lyndensteyn. Zij is betrokken bij de organisatie van het evenement. “Wij kregen bij eerdere ijssportdagen steeds reacties als ‘zo vet’ en bijvoorbeeld ‘we mogen eindelijk met een rolstoel het ijs op’. Daar doe je het voor, zodat de kinderen een geweldige dag hebben.”

Stolk zelf opende de ijssportdag met een korte toespraak. Nadat starter Jelle Jan de Jong zijn startpistool had leeggeschoten, kon de dag beginnen.

Stolk: “Vanaf nu hopen wij dat het net als voorheen weer een jaarlijks evenement wordt. Volgend jaar wordt het in elk geval weer gehouden. Dan niet voor de bovenbouw, maar voor basisscholieren. We willen het jaar om jaar afwisselen tussen bovenbouw en basisscholieren. De scholen die volgend jaar meedoen zijn de: VSO School Lyndensteyn, VSO Mr. Duisterhoutschool, VSO ’t Twalûk, Kleurryk (Drachten) en Piet Bakker (Sneek). Ook dan wordt het een groot feest.”

Het evenement was georganiseerd door de ReBus School Lyndensteyn en Ronde Tafel 68. Financieel is het mogelijk gemaakt door: JFK Kinderfonds, Special Sporters Fonds Fryslân, Johan Cruyff Foundation, Foppe Fonds en de gemeente Heerenveen.

Fotoverslag op Flickr

Namens RT68 heel veel dank aan onze partners hierin: